Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Belastingaangifte 2017 - 7 tips!

Belastingaangifte

Kessel, 6 maart 2018
Maart. De maand die samen gaat met gedachtes over de lente, aangename temperaturen, maar onvermijdbaar ook over de aangifte van de inkomstenbelasting. En dat betekent dat we de bekende quote van de Belastingdienst niet kunnen ontlopen: “Leuker kunnen we ‘t niet maken, wel makkelijker.” Daar doen wij aan mee. Daarom volgen hier wat tips voor de aangifte van de inkomstenbelasting.

Tip 1: Moet u aangifte doen?

Aangifte doen geldt niet voor iedereen. U krijgt een brief van de Belastingdienst als u aangifte moet doen. Krijgt u geen brief? Dan moet u misschien toch aangifte doen. U moet zelf controleren of het nodig is om aangifte te doen. Moet u meer dan € 45 betalen, dan is aangifte doen verplicht. Krijgt u € 14 of minder terug, dan hoeft u geen aangifte te doen. Bedragen van € 14 of lager betaalt de Belastingdienst niet uit.

Tip 2: Wees bewust van uw aftrekposten

Er zijn tal van aftrekposten waarvan u misschien niet op de hoogte bent. Door een goede administratie bij te houden, kunt u eenvoudig en binnen de regels voor aftrek de aftrekposten opgeven. Neem bijvoorbeeld studiekosten. Deze aftrekpost blijft in ieder geval nog in 2019 behouden. Houd de kosten bij die u maakt voor een studie als u gebruik wilt maken van de aftrekpost.

Overzicht aftrekposten

Tip 3: Hebt u een fiscale partner?

U kunt in uw aangifte bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen u en uw fiscale partner. U kunt bij het invullen van de persoonlijke gegevens kiezen voor het samen doen van aangifte. Door hier gebruik van te maken, is het verdelen vrij simpel uit te proberen. Zo ziet u snel en gemakkelijk hoe u samen zo weinig mogelijk belasting betaalt. Zonder hierbij allerlei lastige regels voor te kennen. Doet u de belastingaangifte apart? Dan is het veel lastiger te ontdekken welke verdeling het meest voordelig is.

Tip 4: Ken de belangrijkste wijzigingen

Ieder jaar vinden er belangrijke wijzigingen plaats. Dit kan voor uw belastingaangifte belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de wijzigingen van de belastingheffing. De belastingheffing over uw vermogen wordt over het jaar 2017 anders behandeld dan de jaren daarvoor. Op de website van de Belastingdienst staat een handige opsomming van de veranderingen in 2017.

Veranderingen 2017

Tip 5: Gebruik de aangifte van vorig jaar

Is er het afgelopen jaar in uw persoonlijke situatie niet veel veranderd? Pak dan de aangifte van vorig jaar er bij. Dat geeft een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien.

Tip 6: Begin op tijd

Een open deur misschien, maar stel de belastingaangifte vooral niet uit. Dit jaar zijn er weer meer gegevens vooraf ingevuld door de Belastingdienst dan voorheen. Hierdoor maakt de Belastingdienst het ook dit jaar weer iets makkelijker. Doet u de aangifte vóór 1 april, dan krijgt u vóór 1 juli 2018 bericht van de fiscus. Krijgt u geld terug? Dan staat dit in de eerste helft van juli op de rekening. Door op tijd de belastingaangifte te doen, voorkomt u ook dat u rente moet betalen als uit de belastingaangifte blijkt dat u moet bijbetalen.

Tip 7: Check uw toeslagen

U weet na het doen van uw aangifte wat uw verzamelinkomen is. Aan de hand van het verzamelinkomen kunt u er achter komen of u recht hebt op toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Op de site van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken. 

Toeslagen Belastingdienst

Maak uw keuze

Direct doen